Hoe komen we uit de corona-crisis...of eigenlijk hoe voorkomen we een nieuwe?

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

Dat is natuurlijk wat allemaal graag willen weten. Alle bazen van de landen zijn nu hard aan het nadenken over een exitstrategie uit corona. Er worden doorberekeningen gemaakt wat het minste aantal sterfgevallen oplevert en tegelijkertijd ook het minst slecht is voor de economie. Of die twee te verenigen zijn, is de vraag. Maar niet de vraag waarop ik hier in wil gaan.

Want het uiteindelijke doel is natuurlijk (nadat we van deze crisis bekomen zijn en dat gaat nog wel even duren) hoe voorkomen we nog zo'n corona-crisis. Een antwoord daarop krijgen is niet makkelijk en de meningen zijn erover verdeeld, maar ik geef je graag mijn visie.


Een wereld na corona

De meest natuurlijke reactie van velen, is weer terug willen naar het oude vertrouwde leventje. De aard van mensen is toch, dat ze niet van verandering houden. Dat zie ik ook als ik mensen coach. Deze corona-crisis vraagt om een groot aanpassingsvermogen en daar hebben velen moeite mee. En niet zo gek natuurlijk.

Maar om nog zo'n crisis te voorkomen, zijn veranderingen nodig. Veranderingen in hoe we met elkaar omgaan, hoe we werken en geld verdienen en hoe we reizen en ons voortbewegen. Dat inzicht sijpelt langzamerhand bij steeds meer mensen door gelukkig.


De infectieziekten afkomstig van dieren, die elkaar in steeds sneller en heftiger tempo opvolgen, dat gebeurt niet zomaar. Net als alle andere natuurrampen van de afgelopen tijd.

We kunnen niet doorgaan met het negeren van hoe wij met de aarde omgaan. Dit is een grote schreeuw om hulp, om aanpassing. Of zoals Sarai Pannekoek zo mooi in deze podcast zegt: "De wereld heeft koorts en dit was nodig om ons als collectief te doen realiseren hoe alles met elkaar verbonden is. Het is dus ook een kans om op collectief en individueel niveau te kijken hoe we kunnen veranderen ten gunste van de natuur. Individueel kan je daaraan bijdragen door eerst goed voor jezelf te zorgen. Waar word je blij van, wat is goed voor jou? Daarna kan je kijken of je misschien ook wat kan doen voor een ander, je familie, vrienden, buren en zo verder."


Dus nu de vraag: hoe is het zover gekomen?

One world publiceerde een artikel dat de ontbossing weleens een belangrijke reden kan zijn, dat er steeds meer infectieziekten zijn die van dier op mens worden overgedragen. Hoe zit dat dan? Door ingrijpen van de mens in de natuur wordt het leefgebied van dieren verkleind. Zodat dieren dichter in de buurt komen van mensen en ze ook in sommige gevallen zwakker worden en gevoeliger voor ziektes. Ziektes die ze over kunnen dragen op de mens, bijvoorbeeld als ze opgegeten worden. Zoals we hebben gezien bij ebola, SARS en Corona.


Minder bos = meer infectieziekten dus?

Ja wellicht. En er zullen veel meer redenen zijn, die een rol spelen. Belangrijk dat die worden gevonden, erkend en we er wat mee doen.


Wat moeten we veranderen?

Dus nu tijd voor de positieve wending aan het verhaal...het geeft ons de kans alles opnieuw te bekijken en het leven opnieuw in te richten. Dat houdt dan misschien in dat we beter moeten kijken hoe we voor onszelf zorgen, wat we eten, productie dichterbij huis moeten halen, duur en vervuilend transport gaan vermijden. En ook niet te vergeten: een aanpassing hoe we als samenleving met elkaar omgaan. We zien nu in deze tijd al veel meer verbondenheid en samenwerking. Het vraagt ook om daadkracht en veerkracht. En deze 4 pure, menselijke waarden hebben we zeker meer nodig in leiderschap: degenen die ons land leiden, degenen die bedrijven en teams leiden.


Een weg te gaan nog, maar de eerste stappen zijn gezet.


En wat als je het nou even niet weet en er gewoon allemaal flink van baalt?

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen proces. Deze coronacrisis schudt zo aan alle veilige pilaren die we dachten te hebben. Dat je daar niet meteen mee weet om te gaan of je er gewoon onwijs rot door voelt, dat lijkt me meer dan normaal. Om nog maar even te zwijgen over hoe de mensen zich voelen die geliefden en bekenden hebben verloren door corona.

Wees dus vooral lief voor jezelf en voor anderen. Take care

Heb je tijdens deze periode extra sterk het idee dat je het anders wilt gaan doen vanaf nu? Aan de slag wilt met wat je echt leuk vindt of wilt in je leven. Check dan het online coachprogramma van Social Suzy met een speciaal programma dat je online kan volgen.

Enkele interessante lees- en luistertips en inspiratiebron voor mijn blogpost:

- De podcast met Sarai Pannenkoek

- One world artikel: Is corona de prijs die we betalen voor ontbossing?

- Vrij Nederland artikel met econoom Christiaan Felber: Reset de economie
88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven