Hoe vind ik de beste massage?

Bijgewerkt op: 20 apr. 2020

Als je je wilt laten masseren, dan wil je natuurlijk wel de beste massage. Dan is het handig om te bedenken wat je eigenlijk wilt van een massage. Wil je dat spieren worden losgemaakt, wil je vooral ontspanning, heb je veel knopen en stijfheid in je lichaam? Voor elke wens is weer een ander type massage. Ik noem hier enkele massagetypes en wat ze kunnen doen voor je lichaam.

De officiële term sportmassage gaat over het geheel aan verrichtingen, die sportmasseurs toepassen op sporters om hen een bestendige of betere sportprestatie te laten leveren of om hen te helpen bij het herstel naar sporthervatting na een blessure. Daar hoort bij: EHBSO (Eerste Hulp bij Sportongelukken), het doen van functieonderzoek van spieren en gewrichten, tapen en bandageren en masseren volgens de sportmassagehandelingen. In veel gevallen als je de term sportmassage ziet staan op een website van een masseur, dan richten ze zich voornamelijk op dat laatste gedeelte: het masseren volgens de sportmassagerichtlijn. En daardoor is het geschikt voor zowel sporters als niet-sporters. Ook bij Social Suzy richt ik me vooral op het masseren. Ik heb altijd wel een voorgesprekje waarin ik inga op de (sport)activiteit die iemand doet, de (geschiedenis van) blessures en de zorgvraag (wat is het doel van de massage).

Een ontspanningsmassage is eigenlijk een verzamelbegrip voor veel verschillende soorten massages. De massages hebben als doel, ontspanning van het lichaam. De aanpak kan per masseur verschillen. Houd je wel van enige druk? Dan kan je dat het beste van tevoren aangeven bij de masseur. Een goede masseur checkt dit ook bij jou.

Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens een Thai massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook weleens schertsend "yoga for lazy people". Je wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. De spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming. De massage beoogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties langs de energielijnen te weg te werken. De Thai massage wordt door velen als een vrij stevige (soms zelfs pijnlijke) massage ervaren. Het hangt van jezelf af of je dat okay vindt.

Een stoelmassage is een drukpuntmassage van nek, schouders, armen, handen en rug. De behandeling wordt uitgevoerd op een speciaal hiervoor ontwikkelde massagestoel. Tijdens de massage heb je je kleren gewoon aan. Vandaar ook dat dit type massage ook weleens wordt aangeboden door bedrijven aan hun medewerkers tijdens kantooruren.

De term holistische massage is eigenlijk een verzamelnaam. Het is een volledige lichaamsmassage met een subtiele energie-uitwisseling. De massage is niet alleen gericht op de ontspanning van spieren, maar ook op de geestelijke ontspanning. Het richt zich dus vooral op de balans tussen lichaam en geest. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Deze massage is er eigenlijk op gericht je beter te laten luisteren naar je eigen lichaam.

Er zijn ook allemaal deelmassages van je lichaam te bedenken, die ergens op gericht zijn. Zoals hoofdpijnmassage of hoofdmassage, Chinese voetmassage, buikmassage (voor het losmaken van emoties bijvoorbeeld). Als je merkt dat een bepaald gedeelte van je lichaam extra aandacht nodig heeft, dan kan je voor een specialistische massage kiezen die daarop ingaat. Naast bovenstaande massages zijn er nog veel meer te noemen, maar dan ben ik nog wel even bezig. Dit zijn in ieder geval enkele van de veel voorkomende type massages.

Bij Social Suzy kan je terecht voor sportmassages en ontspanningsmassages. Ik hanteer eigenlijk altijd een holistische aanpak (maar dat merk je niet perse), hoe staat het met jouw energie en de balans tussen hoe je lichaam zich voelt en wat je mentale staat is. Daarom combineer ik ook massage en coaching, een heel mooie aanvulling op elkaar.84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven